Vatrogasna zajednica grada

Sveti Ivan Zelina

19.01.2012.-Požar stambenog objekta

Zbog neočišćenog dimnjaka došlo je do zapaljenja istog, prilikom čega su iz njega po krovištu kuće letjele užarene čestice ćađe pa je vlasnica u panici dojavila da gori kuća. Dolaskom vatrogasaca na lice mjesta ustanovljeno je da se radi o požaru dimnjaka, a ne požaru kuće. Vlasnici je u pomoć uskoćio susjed, koji je u neznanju i nesvjestan posljedica koje mogu nastati, dimnjak zalio vodom, te je postojala mogućnost da se požar proširi i dosegne veće razmjere. Na svu sreću požar se nije razbuktao i dosegao veće razmjere.

KAKO DOLAZI DO POŽARA DIMNJAKA I KAKO SE GASI

1. Uslijed neredovitog čišćenja dimovodnog kanala taloži se čađa na stjenke dimnjaka i čađa se može zapaliti. Ukoliko dimnjaci nisu pravilno i kvalitetno izgrađeni i ožbukani, požar se može prenijeti na drvenu konstrukciju krovišta objekta.

2. Požari čađe se u principu ne gase, već se puštaju da čađa izgori. Međutim zbog raznih okolnosti, kao što su: neožbukani dimnjak, pukotine na dimnjaku i sl. prilazi se gašenju dimnjaka sa aparatom za gašenje požara suhim prahom, na način da prah ubacimo u otvor na dimnjaku na najdonjem dijelu dimnjaka, tj. u podrumu.

3. Nakon gašenja požara dimnjaka, potrebno je očistiti dimnjak, a vrući žar iznijeti izvan objekta i polijati s vodom.

4. Požar čađe u dimnjaku NE GASITI VODOM

Vatrogasna zajednica grada Sveti Ivan Zelina © 2014